Kalkmålningar
July 11, 2016

Fjälkinge kyrka

För några år sedan arbetade vi med konserveringen av de fantastiska kalkmålningarna i Östra Vemmerlövs kyrka.

Fjälkinge kyrka

Under det projektet gjorde vi en dag ett besök i Fjälkinge kyrka där det finns målningar tillhörande samma verkstad som de som dekorerade valv och väggar i Östra Vemmerlöv.  Gruppen har tilldelats namnet Fjälkingegruppen och var verksamma under den första delen av 1400-talet. I bilden ovan ser man De utvalda tas emot vid Himlaporten av Sankt Petrus.

De rikt dekorerade valven i Östra Vemmerlöv.

Målningar i Fjälkinge kyrka. Kain och Abel offrar till Gud till vänster. I mitten av kappan sker brodermordet och till höger skapas Adam. Bilderna i valvkapporna ska läsas med den sistnämnda scenen som start och avslutas med Kain som dräper sin bror Abel.

I östra valvets södra kappa sitter den här djävulen och tar hand om de fördömdas själar.

Nu arbetar Skånes Målerikonservatorer med en skadeinventering av dessa målningar, där deras status och eventuella behov av konserveringsåtgärder kartläggs. I motsats till många kalkmålningar är dessa mycket lite retuscherade sedan tidigare åtgärder. Det är ett sant nöje att få se dessa konstverk på nära håll!

Östra valvet.
De utvalda tas emot vid Himlaporten av Sankt Petrus.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad