Nanokalk
March 22, 2014

Föredrag om nanokalk vid Kungliga Konsthögskolan

Fredagen den 21 mars höll vi tillsammans med Professor Piero Baglioni, CSGI vid Florens Universitet och murare Henrik Nilsson från HN Byggnadsvård, en föreläsning om kalk och nanokalk. Föreläsningen arrangerades av Professor Kerstin Barup vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Föredrag om nanokalk vid Kungliga Konsthögskolan

Deltagare var studenter vid kursen för restaureringskonst. Professor Baglioni hade bjudits in för att redogöra för nanokalk och dess egenskaper och användningsområden inom restaurering. Metoden är sedan flera år praktiserad runt om i Europa. Han talade om de kemiska processerna vilka gör att nanokalk ersätter de förlorade bindningarna i den nedbrutna strukturen. Materialet är detsamma som det originalstrukturen består av och därmed helt kompatibelt med denna.

Henrik Nilsson talade om den traditionella användningen av kalk i Sverige och vikten av att hålla denna gamla kunskap levande genom hantverket. Skånes Målerikonservatorer redogjorde för arbetet med nanokalk vid restaureringen av kalkmålningarna i Östra Vemmerlövs kyrka i Skåne 2013.Arbetet med kalkmålningarna är det första mer genomgripande projektet med nanokalk i Sverige.

I Danmark används det redan sedan några år tillbaka.Henrik Nilsson betonade också vikten av att vi alla arbetar över yrkesgränserna för att finna rätt åtgärder och ständig skaffa oss mer kunskap om materialet vi arbetar med. Arkitekter, kemister, kunniga hantverkare, konservatorer och antikvarier - alla yrkesgrupper behöver samverka för att uppnå det bästa resultatet för varje enskild byggnad.

Vi tackar Professor Kerstin Barup för en mycket trevlig och inspirerande förmiddag!

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad