Konservering
January 29, 2015

Källstorps kyrka

Konserveringsarbeten har inletts under januari i Källstorps kyrka efter en omfattande byggentreprenad i kyrkorummet under hösten 2014.

Källstorps kyrka

Kyrkan byggdes 1856 då man samtidigt rev Källstorps gamla medeltida kyrka. Interiören dekorationsmålades först under sommaren 1897 av den kände dekorationsmålaren Svante Thulin. Thulin anses vara en av Sveriges främsta dekorationsmålare och har bemålat bland mycket annat Allhelgonakyrkan i Lund och Lunds Universitet. Målningarna i Källstorps kyrka är, som Thulins arbeten är, av hög kvalitet med vackra bladstänglar i kapporna och en kraftfullt utformad bård längsmed valvens ribbor som kontrast mot de sirliga bladslingorna. På bilden ovan ser man Johanna Nessow arbetar försiktigt i bladverket där måleriet kan vara känsligt.

Hanna Eriksson och Matilda Brönmark rengör.

Målningarna har restaurerats under 50-talet då man, troligen på grund av ojämnheter i det ursprungliga färgskiktet, strök om valvens ljusa grundton och sparade ut Thulins måleri. Mindre partier av dekorationsmåleriet gjordes om och det finns äldre retuscher över ytorna men  måleriet är i stort sett original.Idag är målningarna kraftigt ytsmutsiga och delar av bemålningen flagnar. Vi rengör med Gomma Pane och Wishab svamp med mycket bra resultat. Projektet i trevliga Källstorps församling kommer att avslutas under februari månad.

Kappa under rengöring

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad