Konservering
April 13, 2015

Livets hjul i Norra Mellby kyrka

Under våren har vi hjälpt Sösdala församling med en statusbedömning av kalkmålningarna i Norra Mellby kyrka.

Livets hjul i Norra Mellby kyrka

En vacker framställning av Livets hjul, daterad till 1275, dominerar kyrkorummet. Målningen uppvisar typiska tidiggotiska drag och är mycket intressant vad gäller konsthistoriska och tekniska aspekter. Den konserverades och restaurerades ganska hårdhänt under 50-talet men åtgärderna har möjliggjort en helhetsbild av målningen som annars troligen inte gått att uppnå på grund av målningens skador före restaureringen.

Genom att dokumentera och kartera skador får församlingen information om målningens tillstånd vilket är värdefullt för bevarandet och ger ett underlag för framtida åtgärder och undersökningar.

I Skåne finns endast en Livets Hjul framställning bevarad i Ramsåsa kyrka. I målningen skildras mannens olika åldrar där i den centrala medaljongen syns den döde och den levande kungen.  I den översta medaljongen syns kungen på sin tron under höjden av sin makt. Den nedersta medaljongen som är förlorad kan ha visat på kungen som död.


I karteringen anges skador i målningen.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad