Mosaik
March 1, 2019

Mosaiken rengörs i Lunds Domkyrka

Under starten på 2019 har Skånes Målerikonservatorer rengjort Joakim Skovgaards imponerande glasmosaik i Lunds Domkyrka. Mosaiken har en yta på ca 113m2 och består av ca 1,5x1,5 cm stora glasmosaikbitar tillverkade i Venedig.

Mosaiken rengörs i Lunds Domkyrka

Joakim Skovgaard arbetade med mosaiken mellan 1924-27 och i sitt arbetslag hade han med sig bl.a den välkände konstnären Hugo Gelin och två italienska unga mosaiksättare.Motivet i den väldiga absiden är Den segrande Kristus som på yttersta dagen väcker upp de döda ur sina gravar. Till sin hjälp har han fyra ärkeänglar som ömsint hjälper de smått förvånade själarna upp ut sina gravar.

Mosaiken är imponerande på många sätt. Dels storleken, som slår en när man kommer nära. Kristus mäter ca 5 meter. Dels det fantastiska arbetet med de olika kontrasterande färgerna för att skapa de mjuka skiftningar och skuggbildningar som betraktaren ser 17 meter ned.

Likt i måleriet från tiden har Joakim Skovgaard arbetat med olika färger för att skapa skuggor, inga svarta bitar finns för att skapa djup utan endast konturer.Dessutom har konstnären medvetet komponerat matta och blanka bitar för att skapa kontraster i ljusbrytningen, liksom snedställda bitar framförallt i de omfattande guldpartierna. Detta är säkert  en medveten teknik för att skicka ljuset åt olika håll.

Mosaiken torrengörs först med sk Akapadsvampar. Samtidigt besiktigas alla bitar och dokumentation av sprickor och eventuellt bortfallna bitar görs.Efter detta behöver ytan rengöras även med fukt för att lösa den sista feta smutsen.Under arbetet besökte både Svt, Skånska Dagbladet, Sydsvenskan och Lunds stifts egen nyhetskanal oss och fick åka med upp i liftkorgen!

Titta gärna här:

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad