Nordisk Forum för Byggnadskalk

Onsdagen den 6 mars var Skånes Målerikonservatorer på ett seminarium vid Center for Bygningsbevaring i Raadvad i Danmark.

Nordisk Forum för Byggnadskalk

Seminariet var denna gång ägnat åt hydraulisk kalk och medverkade gjorde föreläsare både från Danmark och Sverige. Från Sverige kom Sölve Johansson som berättade om den hydrauliska kalkproduktionen i Norden från medeltiden och fram till andra världskriget. För oss konservatorer var detta enormt intressant.

Niels-Holger Larsen berättade om den bornholmska cementen och fler återförsäljare av hydrauliska produkter talade om kalkens egenskaper och försökte bringa reda i den internationellt sett ganska förvirrade begreppsvärlden vad man menar och avser med ett hydrauliskt kalkbruk. Nordisk Forum for Bygningskalk håller återkommande seminarier inom området och deltagare kommer från hela Norden för att bidra med sina kunskaper och utbyta tankar och frågeställningar. Nästa seminarie kommer att ske till hösten i Stockholm. Skånes Målerikonservatorer kommer definitivt att deltaga!

På bilden: Ingrid Wedberg och Johanna Nessow.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad