Kalkmålningar
November 14, 2016

St Nicolai kyrka i Sölvesborg

Mårtensveckan tillbringade vi i St Nicolai kyrka där vi åtgärdade vittrade tegelstenar i kyrkorummet.

St Nicolai kyrka i Sölvesborg

Till hjälp hade vi skicklige muraren Ulf från Herr Nilssons Bygg AB/HN Byggnadsvård. Vittringen av tegel beror i det här fallet på saltvandring och saltkristallisation som drabbar enstaka stenar. Vissa stenar kan vid bränningen av teglet blivit underbrända och därmed mer utsatta vad gäller saltangrepp. Vittringen av stenen orsakar att puts och kalkskikt på ytan faller av. Det är viktigt vid upplagning att rena kalkbruk används så att salter kan vandra till stenens yta med så lite skada som möjligt. I bilden ovan ser man Joakim mottar budskap från ängeln.

Ribba i koret där vittrat tegel och ytskiktrensats bort inför upplagning.
Detalj av ribba med sönderfallande tegel.

Kyrkan uppfördes under 1200-talet och har vackra kalkmålningar från tidigt 1400-tal.  Det finns motiv av bland annat Treenigheten som gör att målningarna ses som särskilt intressanta. I Mariavalvet beskrivs Marias historia och i valvets norra valvkappa ses Maria krönt till himladrottning med Kristus i sin famn. Delar av kyrkan har nyare målningar från tidigt 1900-tal då kyrkan genomgick en omfattande restaurering och de gamla kalkmålningarna togs fram. Här visas några scener från korvalvet utförda 1400-1425.

Maria krönt till himladrottning.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad