Åtgärdsprogram för Skurups kyrka

Åtgärdsprogrammet för Skurups kyrka är sammanställt och resultaten av analyserna redovisas i den konserveringstekniska förundersökningen.

Åtgärdsprogram för Skurups kyrka

Analyser vad gäller de missfärgningar som finns över målningarna i kor och absid har visat att dessa består främst av olika oljor och endast i liten grad av kasein. En mikroemulsion har tagits fram av italienska CSGI under ledning av Professor Baglioni för att lösa missfärgningen. Institutionen har specialiserat sig på användandet av nanopartiklar för rengöring och avlägsnandet av svårlösta naturliga och syntetiska ämnen på kalkmålerier bland annat. Mikroemulsionen hade god effekt på missfärgningarna. Ytrengöringsprov, som syns på bilden ovan, visade att väggar och valv är täckta med ett mörkt smutsskikt bestående av damm och sot. Den framtida konserveringen kommer efter rengöring och avlägsnandet av missfärgningarna att ge målningarna en visuell helhet som idag störs av de mörkt gula områdena och framhäva deras estetiska kvaliteter avsevärt. Arbetet med åtgärdsprogrammet har varit mycket intressant och givande med tanke på de olika konserveringstekniska problem som presenterats förutom målningarnas skönhet.

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad