Sicilien

I april besökte Hanna konservatorn Giovanna Comes i hennes ateljé i Catania på Sicilien. Anledningen var ett pågående projekt om retuschering av kalkmålningar. Olika estetiska och etiska aspekter finns vad gäller detta ämne.

Sicilien

Ska man bevara gamla retuscher? Ska de finnas kvar som ett historiskt dokument eller ska de avlägsnas om de stör läsningen av verket? Vad ska återskapas och vad ska lämnas orört?

Giovanna Comes är en av de främsta och mest anlitade konservatorerna på Sicilien. Hon arbetar både med stafflimåleri och med arkitekturbundet måleri och har gjort stora arbeten runt om på ön. Hon arbetar efter tydliga etiska och estetiska regler, grundade i de italienska restaureringsteorierna. I vårt initierade projekt ingår att försöka diskutera vilka ställningstaganden en konservator måste göra när han eller hon står framför ett verk och ska ägna sig åt den estetiska framställningen.

Vad skiljer ländernas skolor åt? Varför är synen på retuschering av ett stafflimåleri och en kalkmålning olika? Är det samma frågor som man ställer sig i olika länder? Alla är vi färgade av våra respektive utbildningar. Vårt samtal i studion i Catania var långt och mycket givande och Giovanna visade generöst sitt bildarkiv och förklarade vilka överväganden hon hade gjort vid olika projekt. Hon har arbetat under många år och har stor erfarenhet inom området.

Efter detta möte har vi fått mycket gott material att bearbeta till en framtida sammanställning av olika skolors syn på retuschering av kalkmålningar och annat arkitekturbundet måleri. Vårt arbete med detta kommer att fortgå och vi kommer att redovisa nya steg allt eftersom. Ett framtida utbyte och samarbete har etablerats i Catania och vi ser fram emot att få besöka andra projekt.

På artikelns bild syns de fantastiska fresken i katedralen i Syracusa, där Giovanna Comes och hennes medarbetare har gjort konserveringen. Foto: Anna Posa

Grazie Giovanna!

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad