Nanokalk använt i Bruksskolan, Höganäs.

I Bruksskolan i Höganäs bibliotek finns en monumental väggmålning från 1921 av Arvid Carlson(1895-1962), Kunskapens träd.

Nanokalk använt i Bruksskolan, Höganäs.

Skånes målerikonservatorer har haft förmånen att konservera väggmålningen under april och maj månad. Arvid Carlson var verksam i Falkenberg och Halmstad och är en konstnär som gärna refererar till äldre perioder i konsthistorien, även om hans egen stil är mycket distinkt. Han var med och bildade Halmstadringen 1934 - en konstnärssammanslutning vid sidan av den mer kända Halmstadgruppen. Väggmålningen i Bruksskolan är upplagd som en äkta fresk, där kalkäkta torrpigment löses i vatten och målas på den fuktiga kalkputsen.

När den karbonatiseras uppnås en extremthållbar målning där målningen är en integrerad del av kalkputsen. Väggmålningen hade främst nedtill allvarliga släpp i den yttersta kalkputsen från underlaget som bestod av en betongputs. Kalkputsen var i de nedre partierna smulig och försvagad. Det fanns slag och skrapskador som orsakat att putsen släppt lokalt. För att regenerera kalkputsen i dessa partier injicerades CaLoSil, nanokalk där kalknanopartiklar (kalciumhydroxid)finns i en lösning med etanol. CaLoSil, tränger in i den skadade strukturen där kalciumhydroxiden ombildas till kalciumkarbonat(kalksten) genom reaktion med koldioxid vilket är en naturlig process. Kalkbruket stärks på detta sätt naturligt med hjälp av kalk och främmande material som med tiden kan orsaka problem i materialen tillförs inte. Bilden till vänster visar skadat område som injicerats med CaLoSil som syns som mörkare områden i målningen. CaLoSil injicerades i omgångar med 24 timmars uppehåll för att materialet ska hinna karbonatiseras. Resultatet var mycket bra, kalkputsen stabiliserades och målningen på putsen kunde räddas!

Relaterade artiklar

Sankt Nicolai kyrka, Sölvesborg

Sankt Nicolai kyrkas kalkmålningar färdigkonserverade

Digitalretuschering av korväggen i Finja kyrka

Efter konserveringsarbetet som utförts i Finja kyrka perioden August 2020- augusti 2021 har en digitalretuschering utförts i samarbete med Andréason & Leibel, Pigdesign.

Sankta Maria kyrka Ystad

Under början av 2022 utfördes konserveringsarbeten i Sankta Maria kyrka i centrala Ystad